Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat, pe 26 octombrie, a doua ediție a Forumului de Educație Media – Moldova Media Literacy Forum. În jur de 70 de profesori și profesoare de Educație pentru media de pe întreg teritoriul țării participă la eveniment, fiind conștienți de rolul important pe care îl are educația media pentru dezvoltarea unei generații care gândește critic.
CJI și-a propus să reunească la Chișinău factori de decizie, profesori și profesoare de Educație pentru media, experți locali și străini pentru a discuta cele mai recente evoluții în domeniu, a examina experiența țărilor vecine și a analiza perspectivele acestui domeniu în Moldova.
Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, s-a referit la importanța alfabetizării media și, implicit, a educației media în contextul schimbărilor tehnologice din ultimii ani care au facilitat accesul la o multitudine de informații, dar au și amplificat provocările legate de veridicitatea și corectitudinea acestor informații. „Alfabetizarea media se referă nu doar la abilități tehnologice de a accesa și crea conținut mediatic, ci și la dezvoltarea gândirii critice, la înțelegerea impactului mesajelor media asupra noastră. Respectiv, educația media devine o necesitate stringentă, o oportunitate de a învăța cum să ținem piept acestei avalanșe de informații și cum să fim critici și responsabili în procesul de alegere a surselor noastre de informație”, a menționat Nadine Gogu, îndemnând participanții la forum să devină ambasadori ai alfabetizării media.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării a menționat că în lumea în care trăim cu un volum imens de informații și cu foarte multă dezinformare, competențele de a delimita adevărul de fals sunt foarte importante. „În următoarea perioadă, falsurile vor fi tot mai mult distribuite în spațiul online și, atunci, pentru supraviețuirea democrației este important să dezvoltăm competențele media. Ele țin în special de analiza și procesarea informației. Noi considerăm că includerea acestor conținuturi în cadrul altor discipline este foarte importantă. Sunt foarte multe subiecte care se doresc a fi opționale, însă orarul este limitat. Respectiv, opțiunea de a adăuga noi discipline obligatorii nu este întotdeauna fezabilă, de aceea, este important să dezvoltăm materii în care să includem conceptele de educație media, de exemplu, la limba română, istorie sau diriginție. Deci, îndemnul nostru să găsim oportunități pentru a integra educația media fără a supraîncărca planul cadru cu discipline opționale”, consideră ministrul.
John P. Riordan, Directorul adjunct al Misiunii USAID în Moldova a ținut să mulțumească profesorilor pentru efortul lor de a promova educația media în școală. „SUA este angajat să facă parteneriate cu guvernul RM și să se asigure că Moldova are resursele necesare pentru a combate dezinformarea. Cea mai bună acțiune contra dezinformării este existența unei mass-media independentă, dar aceste eforturi nu au sens dacă nu împuternicim tânăra generație să se implice. Mulțumim Ministerului Educației și Cercetării pentru angajamentul de a promova educația media în școală”, a precizat John P. Riordan.
Margret Maria Uebber, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova a apreciat importanța educației media, precizând că trăim într-o lume în care 24 de ore din 7 zile suntem expuși spațiului informațional, indiferent că este vorba de media tradițională sau noile media. „Perioada Covid a demonstrat beneficiile utilizării noilor tehnologii. În același timp, utilizatorii pot fi expuși unui număr mare de mesaje cu impact negativ. Pentru multe persoane, în special tinere, este greu să distingă între adevăr și fals. În acest sens, educația media este extrem de importantă, pentru că ne ajută să decodificăm mesajele și să înțelegem rolul media în societate. Abilitatea de a naviga în spațiul informațional complex și de a consuma critic informațiile sunt cruciale, inclusiv în contextul în care Moldova este atrasă într-un război hibrid de către Rusia. Sper sincer că acest forum va contribui la consolidarea eforturilor în educarea unei tinere generații care gândește critic”, a spus Ambasadoarea.
Oxana Iuteș, directoarea Internews în Moldova, a precizat că „dacă vrem ca generațiile următoare să facă diferența în spațiul informațional, atunci acțiunile trebuiesc întreprinse astăzi”. „Est important să ajutăm copiii și tinerii, care la rândul lor să-i ajute pe părinții și bunicii lor, prietenii lor, să învețe să reflecteze înainte să ia o decizie după ce citesc un conținut pe internet sau văd un reportaj la TV. Oferind suport elevilor, oferim suport unei comunități întregi”, a apus Oxana Iuteș.
Cristina Leva, Ofițeră de proiecte, DW Akademie în Moldova, consideră că tot mai des noile tehnologii sunt utilizate pentru a crește viteza și amploarea dezinformării și pentru a încetini și chiar a inversa procesele democratice în societate. „Totuși, prin munca pe care DW Akademie o face în domeniul educației media, am observat potențialul enorm pe care îl are această inițiativă în creșterea rezilienței și a gândirii critice, autonome. De aceea, credem că integrarea educației media în materiile școlare obligatorii, pe care am început să o pilotăm în 2023 alături de CJI și Ministerul Educației, reprezintă un pas important în educarea tinerilor, dar și o investiție de durată în comunitatea profesorilor”, este de părere Cristina Leva.
Evenimentul de deschidere a celei de-a doua ediții a Moldova Media Literacy Forum este urmat de câteva sesiuni de discuții dintre participanți, în cadrul cărora se va discuta despre educația media în politice publice, va fi evidențiată experiența României în procesul de integrare a educației media în cadrul disciplinelor de bază, dar și experiența Ucrainei în ceea ce privește instrumentele utile în procesul de predare a disciplinei. În cea de-a doua parte a zilei vor fi organizate patru sesiuni de masterclass la care profesorii și profesoarele vor discuta subiecte precum puterea Inteligenței Artificiale sau practici inovative de integrare a educației media în educația formală. În rezultatul discuțiilor și activităților din cadrul evenimentului va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Moldova Media Literacy Forum, care va fi transmisă Ministerului Educației și Cercetării.
Forumul de Educație Media este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. La fel, evenimentul este desfășurat cu susținerea proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”, implementat în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie și cu susținerea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).