CJI a lansat primul forum de educație media din Moldova: „În era războaielor informaționale, gândirea critică este deosebit de actuală”

Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat, pe 17 septembrie, primul forum de educație media – Moldova Media Literacy Forum. Organizat în premieră în țara noastră, în debutul evenimentului s-a remarcat despre importanța disciplinei Educație pentru media pentru tânăra generația, dezvoltarea gândirii critice în analiza informațiilor și rolul cadrelor didactice în acest proces.

CJI și-a propus să adune la Chișinău profesori și profesoare de Educație pentru media, experți locali și de peste hotare ca să pună în discuție ultimele evoluții în domeniu, să afle experiența țărilor vecine și să analizeze perspectivele acestei noi discipline în Republica Moldova.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat în timpul sesiunii de lansare a forumului despre importanța educației media în contextul conflictelor informaționale care au loc pretutindeni în prezent și contextul în care Centrul pentru Jurnalism Independent s-a implicat în dezvoltarea acestui concept. „Ne-am propus să contribuim la dezvoltarea gândirii critice a consumatorilor de media. În această eră, când avem expansiunea Internetului, avem războaie informaționale în jur, gândirea critică este deosebit de actuală și pentru tineri, dar nu doar pentru tineri, ci și pentru adulți”, a remarcat Nadine Gogu.

Ea a adăugat că CJI a instruit sute de profesori în acest domeniu, iar mii de elevi din Moldova au studiat Educație pentru media până acum, în baza manualelor elaborate sub auspiciile organizației. „În ultimii ani, Republica Moldova este prezentată la forumuri internaționale drept istorie de succes datorită experienței pe care o are pe acest segment, în special în regiune”, a spus Nadine Gogu, menționând că acest lucru se datorează inclusiv parteneriatului cu Ministerul Educației și suportului partenerilor externi.

Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general a Ministerului Educației și Cercetării, a subliniat că „acest curs opțional a venit în perioada când trebuia să vină, când era foarte așteptat”. Funcționarul a remarcat că CJI nu s-a oprit doar la crearea produselor pe domeniul educație media, ci a continuat activitatea prin instruirea cadrelor didactice. „Această disciplină vine în dezvoltarea anumitor competențe pentru viitoare generații, vorbim aici de capacitatea de a face anumite evaluări, dezvoltarea critică. (…) Rezultatul vine din antrenarea copiilor care vin la acest curs. El devine foarte interesant”, a adăugat Valentin Crudu.

Și Corina Cepoi, directoarea Internews în Moldova, a precizat că organizația susține deopotrivă domeniul educației media și presa independentă pentru a ajuta tinerii în luarea unor decizii informate în viață. „Important este să-i învățăm desigur să aibă gândire critică, să se bazeze pe fapte și să știe unde să caute informația pentru a lua decizii în fiecare zi, mai ales în situația pandemică. Aceasta situație ne-a arătat cât e de important să avem la îndemână parteneri și pe domeniul organizațiilor non-profit și în domeniul de producție media”, a afirmat Corina Cepoi. Potrivit ei, un alt aspect ține de siguranța online a copiilor: „Gândirea critică este esențială în ziua de azi mai ales pentru viitorii cetățeni activi. Deseori, în cazul nostru, liceenii noștri deja votează”.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID, a explicat, în cadrul unei intervenții online, că Statele Unite ale Americii susțin Republica Moldova în domeniul educației media inclusiv pentru a contracara fenomenul dezinformării. „În Moldova, unul dintre principalele scopuri ale USAID este să susținem dezvoltarea unei societăți bine educate, care să facă diferență între ce este real și ce este o creație a unor actori maligni externi”, a menționat Scott Hocklander.

Într-o altă intervenție, Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova, și-a arătat încântarea că datorită sprijinului oferit de Marea Britanie pentru programul Media-M, peste 400 de jurnaliști au beneficiat de sesiuni de instruire și peste 620 de elevi din nouă raioane din Moldova au participat la cursul opțional de Educație pentru media, dezvoltat de Centrul pentru Jurnalism Independent”. „Sperăm că educația mediatică va contribui la o schimbare treptată a perspectivei asupra rolului mass-mediei, de la oferirea accesului unic la informații către o filosofie și o cultură a schimbului de informații și a gândirii critice. Cel mai important, programele de educație media pot schimba cu succes atitudini și comportamente. În consecință, majoritatea cetățenilor moldoveni, indiferent de statutul social și etnic, vor fi mai bine pregătiți să facă față provocărilor – și să înțeleagă oportunitățile – de a trăi într-o societate bogată în informații”, a spus Steven Fisher.

Evenimentul de deschidere a Moldova Media Literacy Forum este urmat de mai multe sesiuni de discuții dintre participanți, precum și o serie de masterclassuri. Potrivit organizatorilor, în rezultatul discuțiilor și activităților din cadrul evenimentului va fi elaborată și propusă pentru adoptare Rezoluția Moldova Media Literacy Forum, care va fi transmisă Ministerului Educației și Cercetării.

Moldova Media Literacy Forum este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), implementat de Internews în Moldova şi finanţat de USAID și UK.  La fel, partener al CJI în cadrul acestui eveniment este și Deutsche Welle Akademie.